Sterker door stress

STERKER DOOR STRESS? 

Klinkt onaannemelijk he.. Toch is dit hoe de natuur werkt. Onder stress verstaan we niet alleen de mentale stress die jij kent van je werk, maar ook lichamelijke stress door inspanning,  ziekte, vasten, hitte etc.
Stress is niets meer dan signaal aan je lichaam dat het tegen bepaalde omstandigheden nog niet opgewassen is. Hierdoor richt de stress schade aan, zolang deze schade niet fataal is krijgt je lichaam de kans om te herstellen. Dit proces waarin een stressor schade veroorzaakt, waarna het lichaam zich hersteld, wordt ook wel "hormese" genoemd.
Hormese is de reden dat je:
Sterker wordt nadat je bent gaan sporten.
Beter tegen zon kunt na een dag zonnen.
Vindingrijker wordt door complexe situaties.

VOORWAARDEN

Je denkt misschien allemaal leuk en aardig, maar hoe verklaar je dan dat chronische stress 1 van de grootste problemen van de moderne wereld is en dat bijvoorbeeld bijna 20% van de mensen in Nederland te maken krijgt met burn-out klachten? 
Daar heb je inderdaad een goed punt!
Er zijn namelijk 2 belangrijke voorwaarden verbonden aan stress, voordat je sterker kan worden.
1. De stress mag niet fataal zijn of zo hoog dat je niet meer kan herstellen.
2. De stress mag niet chronische zijn, omdat je lichaam een stress-loze periode nodig heeft om te herstellen.

herstellen

Nu is stress die we krijgen van ons werk, prive-leven, en de 24/7 samenleving meestal niet fataal, maar zeker wel chronisch. Hoe hard je lichaam en geest zich ook probeert te herstellen, het lukt ze simpelweg niet, omdat de stressoren blijven komen. Het is niet voor niets dat yoga, mindfulness en retreats steeds populairder worden. 
Voor sommigen is het de enige manier om even te ontsnappen aan de dagelijkse chaos en hun lichaam de tijd te geven om te helen. Net zo goed als dat stress een signaal van de natuur aan jou lichaam is, zijn de gevolgen van die stress op jouw lichaam een signaal aan jou.
Pijn, vermoeidheid, emoties, beperkingen etc.
Vervolgens is het aan jou om deze signalen te integreren en je lichaam de rust te bieden om sterker te worden van deze stress.