HOE BEPAAL JIJ EIGENLIJK OF JE VOEDING "GEZOND" IS?

VOEDING:

Dan moeten we eerst de definitie van het woord gezond bepalen, maar dit verschilt voor ieder individu afhankelijk van wat je doel in het leven is. Laten we er voor het gemak maar van uitgaan dat iedereen zo gezond mogelijk oud wil worden. Relatief oud worden we de laatste jaren sowieso al, maar de manier waarop kan nog veel aan verbeterd worden. Leefstijl en voeding zijn hierin van belang.

Het grootste probleem is dat we vaak te veel eten van de verkeerde dingen. Denk aan:- geraffineerde suikers- slechte vetten- chemische toevoegingen De producten waarin al deze elementen samenkomen (snacks, fastfood, bewerkte voeding, houdbare voeding) hebben vaak ook gemeen dat ze maar weinig voedzame stoffen en nutriënten bevatten. De lage kwaliteit voeding is met andere woorden dus dubbel zo nadelig als we ons gemeenschappelijke doel van een gezond en lang leven willen bereiken. Ze zorgen er dus zowel voor dat we:- niet aan de nodige nutriënten en bouwstoffen komen.- directe gezondheidsproblemen oplopen (overgewicht, ontstekingen, etc)In de wirwar van de informatie die je over voeding krijgt, is het soms moeilijk te bepalen wat nou wel en niet gezond voor je is.

Tegenwoordig hoeven we over het algemeen minder ons best te doen om voldoende calorieën (energie) te verzamelen. Sterker nog we hebben er juist vaak te veel van. Daarom is het effectiever om je in je dieet primair te richten om het verzamelen van datgene wat je wel 'echt' nodig hebt: (micro) nutriënten. Door naar je nutrient: kcal ratio te kijken kan je beoordelen welke voeding het 'waard' is om jouw lichaam te ondersteunen.